banner.jpg

Grönlandi kutya (Grønlandshund)

A sarki farkas közeli rokona. Nagy számban előfurdul még őshazájában Grönlandon. Szán húzó kutyaként alkalmazzák még őket olyan területeken, ahová motoros szánnal nem lehet eljutni. Rendkívüli munkateljesítményük tette őket alkalmassá például Amundsen Antarktisz-i utazásához is, aki 111 grönlandi kutyát vitt magával. Mai napig is szabadban élnek vagy egymáshoz, vagy házukhoz kikötve, nem kifejezett lakáskutyák. Egészségügyi ellátásukkal és magukkal a kutyákkal sem nagyon törődnek. Nem régiben állatvédők cikkeztek arról, hogy ezek a kutyák csak hetente egyszer kapnak enni nyaranta (inni esővizet isznak), mert ha nincs szükség rájuk, akkor nem igazán néznek feléjük az emberek. Mivel nincsenek biztos kerítés mögé szorítva, így sajnos gyakorta esnek jegesmedve támadások áldozataiul, ezért is az elhullási arányuk nagyon magas.

Nagyon kemény kutya, és ritka, sem Magyarországon, sem a környező országokban nem gyakori. Gyors és okos, a szibériai husky a samoyedek és malamutok sem jelentenek számára ellenfelet a versenyeken.

Magabiztos és nyugodt, kiegyensúlyozott, független és önfejű, emellett józan, igénytelen, nem kíméli magát. Nehéz természetű, még társaival szemben is agresszív. A falka sorrendet nagyon betartják, s annak áthágása vérontással is járhat. Szánhúzó világbajnokságon nem ritka látvány egy célba érkező vérző grönlandi fogat, mert a kutyák a versenyzés során is egymásnak esnek.

Mivel nehezen adja ki a kezéből a falkavezéri pozíciót, így a gazdinak is kemény kézzel kell a pórázba kapaszkodni, mert egy kicsi engedékenység is elég lehet ahhoz, hogy soha többet ne tekintsék a gazdát falka vezérnek.

 
 
Méret L
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Mivel a zord körülmények közt és a gazdák hálátlan gondozásának köszönhetően étkezési szokásaik semmilyen rendszert nem követ, ezért akármilyen kutyatápot vagy házilag készített eledelt adunk is neki imádni fogja. Persze ennek ellenére itt is figyeljünk a minőségre, mert semelyik kutya sem érdemel gyenge minősígű ételt.

A hideg tájakon, a szabadban tartott grönlandi kutya szőrzete alig igényel törődést, míg a lakásba tartott kutyust hetente át kell kefélni.

Nagy mozgás igényű fajta, legjobb energia levezető számára, ha a kéznél van egy szán vagy egy kerekes kocsi, amit egész nap húzogathat. Ha ezt valaki nem tudja a számára biztosítani, akkor tegyen le erről a szépséges kutyáról. Ha kertben van tartva és talál egy rést a kerítésen, akkor elszökik és napokig képes kóborolni. Ugyan ezért nem tanácsos póráz nélkül sétáltatni sem.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a