banner.jpg

Komondor

Az egyik legősibb magyar kutyafajta. Ezt leginkább nevének jelentése is mutatja. Valószínűleg a kuman (kun) szóból származik, 1454-ben bukkant fel nyelvelméleteinkben, a Debreceni kódex 1519-ben már kutyanévként említi a komondort vagy komondort. A szó a türk nyelvekben a kumanokhoz tartozást jelentette. A kuvaszokhoz hasonlóan a népvándorlással érkezhetett a Kárpát-medencébe, de egy másik elmélet szerint a kunok hozták be a 13. században. A nyájőrzés mellett nagy termetének köszönhetően testőri feladatokat is ellátott. Abban az időben a legfontosabb érték az elő állat volt, amitől a tolvajok nagy örömmel fosztották meg a becsületesen gazdálkodó parasztembert. Aztán a nyájeltulajdonítás közben jött a nagy meglepetés, a törpe birkákon ugráló kis mudik helyett egy nagy böszme és morcos komondor botorkált elő az állatkák közül. De nem csak a tolvajok ellensége, de nem ijed meg akkor sem, ha egy farkassal találja szembe magát. Irtózatos erejű harapása, 70 kg-os teste,  pillantok alatt leterít még egy jobb súlyban lévő falkavezér ordast is. Harapásálló, fehér bundája megvédi a kellemetlen támadóktól. A nyájak ritkulása és a farkasok kiirtása után is akadt munka a komondor számára, a tanyák védelme sem jelentett problémát az acélos izomzatú monstrumnak. Éberségét kijátszani szinte lehetetlen. Láncra verni szigorúan tilos, nem tud kibontakozni, nem intézkedhet és ez sokszor az állat személyiségtorzulásához vezethet, agresszívvá és kiszámíthatatlanná válhat.

Kifejezetten munka kutya, gyűlöli a tétlenséget. Eredeti munkájából kifolyóan nem nagyigényű fajta, ha megvan a megfelelő tér a mozgásához és a gazdai szeretet, tökéletesen jól érzi magát. Az udvar, porta őrzése annyira a vérében van, hogy tanítani sem kell. A területét nappal keveset mozogva, heverészve őrzi, de ébersége egy pillanatra sem lankad, éjszaka viszont állandó mozgásban van, őrjáratozik. A betolakodókat szembe támadja le, és nem a megsemmisítés, hanem a hatástalanítás a célja. Amíg a gazda meg nem érkezik, addig a rosszindulatú idegen nem moccanhat. Egyesek szerint a komondor mellett be lehet menni a portára, de kijönni nem.

Kimondottan embercentrikus, szeretetét nem csak gazdájára, hanem a családtagokra és a közeli barátokra is kiterjeszti. Önálló akarata megnehezítette már néhány kiképző életét, hisz megszokta, hogy önállóan hoz döntéseket, számára értelmetlen parancsokat egyszerűen elengedi a füle mellett.

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Komondorunkat etethetjük kutyatáppal, vagy hagyományos módszerrel. A kutyatáp etetése, tárolása, adagolása egyszerűbb, a minőségi kutyatápban megtalálhatóak mindazok a szükséges anyagok, amelyek a kívánatos fejlődéshez, majd felnőtt korban a kellő kondícióban való tartáshoz szükségesek. A hagyományos, tehát házilagosan összeállított táplálék előállítása munka és időigényesebb, valamint nagy odafigyelést igényel, hogy minden szükséges tápanyag belekerüljön a kutya étrendjébe. Amennyiben nem táppal etetik, a komondor szívesen elfogyasztja a húst, főtt tésztát, főtt rizst, párolt zöldséget, tojást, túrót, sajtot. Fiatal komondorok szívesen fogyasztják a kecsketejet.

A komondor szőrzetéhez hasonló csak a pulinak és a bergamói pásztorkutyának van. Mérete mellett ez a szőrzet teszi a komondort impozánssá, látványossá. Bundájának kialakulásában valószínűleg szerepe volt az ázsiai puszták szélsőséges éghajlatának, megóvta az időjárás viszontagságaitól, nyáron a tűző napsugaraktól, télen a metsző hidegtől. Ez a vastag, nemezes szőrtakaró pajzsként védte a kutyák testét akkor is, amikor a támadó farkasokkal küzdöttek. Ápolni nem kell minden nap, elég az összenemezesedett csomókat időnként széttépni, egyébként teljesen öntisztuló.

Nagy termete és vastag szőre ellenére mozgása kimért, elegáns. Aki látott már teljes díszben pompázó komondort, nehezen tud szabadulni a látvány varázsától. Eredeti munkájából kifolyóan nem nagy igényű fajta, ha megvan a megfelelő tér a mozgásához és a gazdai szeretet, tökéletesen jól érzi magát.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a