banner.jpg
A hét kutyája: Westie, nemesből lett urbán kuty

A hét kutyája: Westie, nemesből lett urbán kuty

Kedves Városlakók! Elérkeztünk egy rendkívül népszerű kutyafajtához, ami nemesi vérnek indult, de aztán a magyar lakótelepek kedvenc ölebe lett belőle. Pedig ez a kutya sokmindent tud, márcsak azért is, mert tudatos tenyésztés eredménye, régi és nemesi vérvonal húzódik benne. A tömeges szaporítás persze neki se tett túl jót, de ettől még imádnivaló, bohókás és kivérelesen, kutya létére még önző is tud lenni. Hiába, a hajbókoló udvaroncok genetikailag kódolva lettek a sejtjeikbe.

Mit lehet tudni róluk?

Egyes források szerin a westie Edward Donald Malcom ezredes keze közt született az 1800-as években. A legenda szerint egy vörös színű terrierjét egy vadászaton a róka helyett lőtték meg, az esetet követően az ezredes úgy vélte, hogy további vadászataihoz egy feltűnő, hófehér eb lenne a legkiválóbb társa. Más források szerint egyenesen Argyll hercegnek köszönhető a szépséges westie megjelenése. Így vagy úgy, a kutyafajta nemesi származása elvitathatatlan. "A fajta kialakulása kapcsán sokan megemlítik a skót terrier szerepét, sőt általánosságban legnépszerűbb elméletnek a cairn terrierekből válogatott fehér egyedek skót terrierrel történő keresztezését tartják. Noha keveredésük bizonyítékokkal nem alátámaszható, a korabeli fényképek tanúsága szerint Malcolm ezredes első tenyészállományának egyedei kifejezetten hosszú fejű, már-már skótos megjelenésű westie-k voltak, ezért nem kizárható, hogy valamikor, valahol használhatták őket a fajta kialakításához. Ennek tükrében szinte „freudi elszólásnak” is beillik az a két fajtát egymás mellett ábrázoló whisky-címke, amely a keleti filozófia szellemiségében is izgalmas elmélkedésekre ösztönözhet. Lehet, hogy csupán véletlen egybeesés műve, mindenesetre érdekes, hogy a fekete skót és a fehér westi együtt nemcsak színükben hordozzák a jing és jang motívumot. A skót terrier introvertált, kissé mizantróp beállítottságával, komoly arckifejezésével szemben, a westie külvilág felé nyitott és barátságos jelleme, mosolygós tekintete szintén markáns ellentétpárt alkot." (idézet a kutya.hu oldalról)

Jellemét tekintve a west highland white terrier jó természetű, játékos, könnyen idomítható, szófogadó, de a terrierek makacssága rá is jellemző. Az idegenekkel szemben barátságos, a gyerekekkel jól kijön. A barátságos alatt azt érjük, hogy nem izgatják fel magukat különösebben a társaságodban, de annyira nme is zavarod őket. Ha nem vagy benne a KÖR-ben, akkor csak aranyodan levegőnek néznek. Élettel teli, bohókás és nagyon kedves, ám néha kissé önző és csökönyös. Dominanciára való hajlamát nem fizikai küzdelem árán érvényesíti, kerüli a más kutyákkal való konfliktusokat, a józan gondolkodás és jól nevelt viselkedés elsajátításához azonban következetes nevelést igényel. Engedelmességre a westie-ket is nevelni kell, ezt leginkább akkor látjuk be, amikor összeakadnak egy macskával: ősi vadászösztönétől hajtva fénysebességgel ered  bármilyen kilenc életű macska nyomába. Ugyanígy a baromfiudvar lakói, vagy a kisrágcsálók sincsenek biztonságban a független, villámgyors kiskutyától, és az azonos nemű ebeknek könnyen nekiugrik. Nem bírja ugyanis a versengést. Ezt a kellemetlen, és néha önveszélyes viselkedését szocializációval és következetes neveléssel azonban orvosolhatjuk.

A westie dinamikus, magabiztos és merész. Nagyon hűséges kiskutya, rajong a gazdái társaságáért.  De szívesen keresi más kutyák társaságát is, bár az is biztos, hogy a tudatukban "az emberrel vagyok egy szinten" jelző működik.  Éberségének köszönhetően kis mérete dacára is kiváló jelzőkutya és házőrző válhat belőle, hiszen ha veszélyt érez, azonnal éles ugatásba kezd. Sajnos az ok nélküli ugatás egyik kedvenc szórakozása, és ásni is nagyon szeret. Ha hagyjuk, hogy menjen a saját feje után, ez az apró jószág pillanatok alatt átveszi a falkavezér szerepét, és ha feldühítik, más kutyákkal szemben sem hátrál meg.
 
Ideális szobakutya. Találékony, a lakásban is aktív, nem igényli a nagy tereket. Ettől függetlenül szüksége van a napi rendszeres sétára és játékra. Ha ezt elblicceljük, az elhanyagolt, mozgásszegény életmód nagyon nehezen orvosolható viselkedési problémákhoz is vezethet.
 
Étkeztetésére nagyon oda kell figyelni, a túltenésztettség miatt hajlamos lehet mindenféle bélproblémára és emésztési zavarra. Ennek a fajtának különösen fontos, hogy sose etessük aztalról, ne szoktassuk rá az embereknek is brutális mennyiséget tartalmazó sós és fűszeres ételeire, mert egész egyszerűen az egy dolog, hogy elhízik, de képtelen tartósan megemészteni és ez jelentősen csökkenti az élettartamukat.
 

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a