banner.jpg
Kanapé kutyák

Kanapé kutyák

Kutyaválasztásnál általában fajta és méret alapján döntünk, másodlagos szokott lenni a kutya valódi habitusa. Persze mindenki tudja, hogy melyik fajtát miért kedveli, de sok esetben ez nincs összhangban a valósággal. Egy-egy fajta kedvelése sok embernél inkább a kutya látványa által kiváltott hatást, semmint a kutya alapvető személyiségjegyeit és ne adj isten aktivitási szintjét jelenti. Ez is oka a kivert kutya jelenségnek: a kutyára váró gazdi nem vette figyelembe a saját életkörülményeit és a kutya energetikai szintje közötti esetleges kapcsolódást. Lusta embernek nagyon aktív kutyát választani bűn. Mint ahogy kevés szabadidő mellett hosszú sétákat igénylő kutyát is az. Sok esetben az energetikai szintnek semmi köze a kutya méretéhez, van, hogy kistestű kutya is lefáraszthatatlan és van, hogy óriás eneregiabombának tűnő ebünk egy igazi ajtótámasz.

Persze a kutyák alkalmazkodó lények,emiatt is tudnak már olyan régóta kísérni minket, embereket anélkül, hogy a kihalás veszélye fenyegetné őket. Óriás testű kutya is boldogan elélhet egy panellakásban, ha az energiaszintjéhez szükséges mennyiségű napi testmozgásban részesül. De azért vannak olyan fajták, melyeket az összes többinél jobban javaslunk igazi urbán kutya létre, a panel-és egyéb társasházi lakásokba is. Íme a TOP 10 válogatás róluk.

1. MASTIFF - A gyengéd óriás

Igen tudjuk. Óriási. De ez a méreteit tekintve igencsak hatalmas jószág annyira szelíd temperamentumú és annyira közepes az aktivitási szintje, hogy megfelelően nyugodt lakótársnak bizonyulhat szinte bármelyik lakásban. Aktív időszakában elég neki a kiadósabb napi séta, egyébként destruktívan punnyad valamelyik kanapéban. Liftes társasházba javasoljuk elsődlegesen, mertha a kutyának bármi baja van, ezt nem lehet csak úgy ölbe kapni és emeleteken keresztül cipelni lefelé. Fontos viszont extra mennyiségű tisztítószert tartani a lakásban, mivel állandóan nyáladzik, érdemes figyelni rá, hogy a falak és egyéb tárgyak mindig szép tiszták legyenek.

2. PEKINGI PALOTAPINCSI - Császári szerető

Barátságos, csendes társ, aki akár egész nap képes aludni, amíg gazdi haza nem ér a munkából. Kész minden körülmény között megalázkodni és alkalmazkodni. Mindemellett kiváló házőrző és jelzőkutya, de nem kell megijedni: nem ugat túl hangosan.

3. AGÁR - Kanapékuty turbófokozaton

Az agárról sok vita van ebben a kérdésben, de általában az utóbbi jön ki győztesen: ha napi szinten ki tudod futtatni, akkor vigyél haza magadhoz egyet, mert onnantól fekszik a kanapén és horpaszt.

4. TIBETI SPÁNIEL - Buddha nyugalma

A tibeti spániel jól elvan a lakásban, két séta között maximum csak azt igényli sűrűn, hogy az ágyba kucorodhasson melléd és veled legyen. Lustasága ellenére szintén kiváló házőrző, csak akkor ugat, ha kell. De azt sem túl hangosan. Azért extra energiákat nem tesz a feladatba.

4. CAVALIER KING CHARLES - Hivatása: lábmelegítő

A hivatásosan is lábmelegítőnek tenyésztett királyi kutyafajta annyira lusta, hogy nem véletlenül tudtak annyi festményre rákerülni már a reneszánsz idején is. Végtelenül aranyos és alkalmazkodó, szelíd kutya, aki azt csinálja, amit szeretnél, ha napokig csak rövid séta jut, akkor sem fog panaszkodni. Melletted, az ágyban a legboldogabb veled.

5. FRANCIA BULLDOG - A spanglikuty

A kisméretű bulldog nemcsak pont olyan, mint egy beszívott pillanatban Batman jelmezben ragadt kutya, hanem még macsó is. Van a tartásában valami "gyúrós", miközben az egész kutya egy imádnivaló bolondság. Kislakásokban nagy pillanat egy ilyen lakótárs, a csendes percek támogatója.

6. HAVANESE - Vidám kis ragacs

Ez aztán tényleg állandóan  a nyomodban van. Persze csak, ha otthon vagy. Ezen kívül jól elvan és önmagát szórakoztatja a kanapéra való le- és felugrásokkal. Egymás után akár százszor is. Ha megunta, alszik egyet. Ha felébred talál mást, amivel minden botrány nélkül lefoglalja magát. Amíg haza nem érsz. Mert onnantól csak te vagy.

7. MOPSZ - A fingókirály

Ezt a fajtát nem nagyon kell edzeni, nem is bírná, mert nem kapna elég levegőt. Bravúsoran alkalmazkodik minden lakókörnyezethez, csak állandóan röfög és pukkant szegényke. Normális. De akkor legalább tudod, hogy jól van és egészséges.

8. LHASA APSO - A Dalai Láma kutyája

Ezt az érdekes tibeti kutyafajtát évszázadok óta nagy tisztelet övezi. A nagy tibeti király  Szongcen Gampo kínai felesége 641-ben nemcsak óriási Buddha szobrot hozott magával, hanem ilyen kutyát is. A később lhasa apsonak nevezett kutyák nagy népszerűségre tettek szert, a lámák úgy tartották, hogy újjásztületésükkor a lelkük beléjük száll majd. Tibet "Isten királya" a Dalai Láma is tenyésztette őket, és különleges, fejedelmi ajándéknak számított, ha valaki ilyen kutyácskát kaphatott. Ezeknek a kutyáknak van valamilyen különleges belső békéje, nem nagyon  zaklatnak felesleges energiákkal.

9. MINI USZKÁR - Kicsi, de okos

Az egyik legokosabb fajtának tartott uszkár kisméretű változata okos, pimasz és stílusos. Ráadásul hipoallergén a szőre, ami miatt allergia mellett is tartható. Nem is hullik így, ahogyan más fajtáknak így nemcsak lakás, hanem kifejezetten ruha, kanapé- és szőnyegbarát is.

10. ANGOL BULLDOG - Churchill reinkarnációja

Mit is mondhatnánk róla. Igazi törzsőrmester, ha a közös tévézésekről, főzésről, vagy alvásról van szó. Bárhol is legyen a lakásban, érzed, hogy figyel. Nyomon követi azt amit csinálsz. És mi az, amit nem. 10 perc séta a reggeli hidegben, vagy este a fürdés előtt, sok esetben kielégiti az igényeé. A lényeg, hogy a nagy bulldogtesó mindig figyel. Hőmérsékletre viszont érzékeny, hőguta gyanúja állhat fent. A légkondit meg nem bírja. Na így legyen okos az ember.

(képek forrás: www.vetstreet.com, loveandaleash.files.wordpress.com)

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a