banner.jpg
Kutyabakancslista

Kutyabakancslista

Szeretjük a kutyánkat, szeretjük nagyon, ha éppen nem arra gondolunk, hogy a kis rohadék miért pont az új dorkómat rágta szét, amit a múlt héten vettem, hogy villantsak vele a diszkóban.

Mutatni is akarjuk ezt, ezért könyveket, magazinokat írunk róluk. Veszünk nekik designer ruhákat, szépen hímzett nyakörvet, kiskabátot, ne adj isten nyakkendőt. Megetetjük drága, teljesértékű kutyaeledellel és nassoltatjuk őket finom falatokkal, amiről mi annak idején az általános iskola menzáján maximum csak álmodhattunk. Elvisszük őket kirándulni, együtt utazzuk be a világot, kutyakozmetikába járunk - ami sokszor drágább, mint a saját fodrászunk -, és még fizioterápiás kezelésre is beiratjuk szegénykét. Néhányukat csajozni visszük és még kisállatbiztosítást is veszünk nekik, ezért biztosnak tűnik, hogy, igen mi nagyon szeretjük őket.

Viszont azt tudjuk, hogy ők mit akarnak igazán?

Mert az igazi szeretet csak akkor jó, ha olyan formán tudod szeretni a kutyádat, ahogy az neki tényleg a legjobb. És sokszor a szeretet mást jelent neki, mint neked. A rántott húson, a feneketlen édességes bödönön, és a végeláthatatlan simicunamin túl valószínűleg nekik sokkal kutyásabb dolgok vannak a kutya bakancslistán, ami igazán boldoggá teheti őket. De pontosan mik is lennének ezek?

Mivel a kutyák nem tudnak írni, így  a szeretetlistájukat nekünk kell összerakni. Méghozzá a  legjobb tudásunk szerint.  


Vegyük is sorjában:

Jó egészség és mozgás
Ez nyílvánvaló, mert  minden kutya megérdemli, hogy jó mentális és fizikai kondícióban éljen. Etesd a lehető legjobb minőségű eledellel a megfelelő mennyiségben, figyelembevéve a kutya korát, mozgásigényét, mert egy vadász, sport vagy munkakutyának sokkal nagyobb energiaszükséglete van, mint a házi kedvencként élő pukizsáknak. A különböző allergiás reakciókat sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert vannak kutyák, akik bizonyos összetevőkre rosszul reagálnak.
A megfelelő eledel kiválasztásában nagy szerepe van az állatorvosnak, aki ajánlhat tápot, étrendkiegészítőt és a különböző betegségek kiszűrésével speciális diétát írhat fel, ha ez szükséges.

Menj biztosra és legalább évente egyszer látogassátok meg az állatorvost.
A másik fontos tényező, hogy a kutyád kitűnő egészségnek örvendjen, a megfelelő mozgás. A nem megfelelően kimozgatott kutyák ellustulnak, hízásnak indulhatnak, ami ízületi és emésztési problémákhoz vezet, amiből következik a levertség, rossz közérzet és egyéb problémák.
Ezeket megelőzendő sétáljatok rendszeresen, menjetek a kutyafuttatóba, labdázzatok vagy csináljatok bármilyen mozgást, ami mindkettőtöknek boldogságot okoz. Ne hagyd, hogy a saját kényelmed mások előtt legyen. Ha ezt nem tudod megtenni, akkor ne legyen kutyád. De még gyereked se.

Irányítás
Ahogy a két éves gyereknek vagy a versenyre készülő atlétának, úgy a kutyáknak is szüksége van irányításra és kontrollra, hogy megtanuljanak viselkedni és figyelni a gazdájukra és másokra. E nélkül bizonytalanokká, félénkké vagy éppen túlságosan dominánssá válhatnak, minden ok nélkül. Nevezhetjük mentorálásnak, falkavezérségnek, menedzselésnek vagy életvezetésnek: a kedvencünk boldogságának szempontjából ez elengedhetetlen.
A jól képzett,  szabályokat ismerő kutya boldogabb, mint aki nevelés hiányában csak él bele a nagyvilágba nem törődve semmivel.
Noha a kutyák nem képesek úgy irányítani dolgokat felügyelet nélkül, mint az ember, mi mégis hajlamosak vagyunk őket felruházni ilyen képességekkel, miközben csak arra vágynak, hogy valaki kijelölje a határokat számukra, ahogyan az állatvilágban az megszokott. Ezért már kölyökkorban el kell kezdeni a kutya következetes nevelését és megtanítani nekik a szabályokat és viselkedést. A dícséret a legjobb eszköz erre és a nevelés során ezzel lehet elérni a legjobb eredményt. Ha játszotok vagy gyakoroltok és a kutya azt teszi amit kérsz vagy emlékszik arra amire tanítottad, akkor mindig dícsérd meg, meglátod az eredmény nem marad el és a kutyád egy jól nevelt, vidám kis szeretetgombóc lesz. Nem egy elkényeztetett, neveletlen púp a hátadon.

Megfelelő szocializáció
A kutyáknak is szükségük van kapcsolatokra más kutyákkal, hogy elégedettek legyenek és kialakuljon a megfelelő társas viselkedési forma már kölyökkorukban is. A barátkozó hajlam viszont nem végtelen és minden kutya habitustól függően másként viselkedik ilyen szituációkban. Vannak kutyák, akik vad indiánként csörtetnek az erdőben többedmagukkal, míg mások félelmet nem ismerve rontanak be a kutyafuttatóba, hogy megkergessék a csini kis szukákat, figyelmen kívül hagyva más kutyák fenyegetését, akik már magukénak érzik a rezidenciát, így kockáztatva az esetleges instant kutyaviadalt. Megint mások nem érzik igazán jól magukat a mindenféle kutyákkal teletömött megőrzőkben vagy parkokban.
Félősebb kutyát bedobni egy kaotikusnak ható, idegen kutyákkal és emberekkel teli közösségbe, könnyen válthat ki rövidzárlatot, pánikot vagy éppen agressziót.
Viszont teljesen elszeparálni és egész nap otthon bezárva tartani, hogy ne érintkezzen más állatokkal, ugyanilyen káros lehet és antiszociális hajlamot alakíthat ki. Ilyen helyzetekben, amikor vendég vagy idegen kutya érkezik hozzánk látogatóba, sörözni papával vagy trécselni anyával, akkor gyakran előfordul, hogy a kutya konfrontációra készen vagy épp attól tartva, felborzolt szőrrel idegesen távolodik vagy éppen agresszíven közeledik .


A lustaságból, időhiányból fakadó elhanyagolás a felgyorsult életünk eredménye, ugyanis a gyors tempó, a rutinszerű életvitel, amibe nem fér bele, hogy túl gyakran megmozgasd a kedvencedet, ide vezethet. Aztán, ha már kialakult az antiszociális viselkedés, akkor még inkább próbáljuk ebünket megvédeni a más kutyákkal való találkozástól, ami csak tovább rontja a helyzetet.
Előzd meg ezt és rendszeresen vidd el a kutyádat más kutyák közé. Menjetek naponta sétálni, ha megteheted hétvégén kiránduljatok egy erdőben, réten, járjatok kutyafuttatóba, hogy a legjobb barátod hozzászokjon a különböző élethelyzetekhez. Ne erőltesd a szocializációt, de biztosítsd számára a megfelelő lehetőséget erre. Mindig dícsérd és jutalmazd, amikor kapcsolatba lép más kutyákkal vagy felelős emberekkel akik tudják hogyan viselkedjenek kutyákkal. Ne engedd felügyelet nélkül örjöngő gyermekek közelébe vagy kiszámíthatatlan helyzetekbe.

Feladat
A kutyáknak feladat kell, amit megoldhatnak, kinyomozhatnak, kiértékelhetnek, ami beépül az érzékeikbe a tudatukba, az izmaikba, hogy érezzék: nekik küldetésük van. E nélkül túlteng bennük az energia és elvárás, majd végül szappanbuborékként kipukkad és viselkedési zavarokban nyílvánul meg. Előzzük meg ezt és adjunk a kutyáknak kölyökkorban olyan játékot vagy feladatot, ami kihívást jelent a számára. Ha egyedül kell hagynod, akkor adj neki rágócsontot vagy játékot, amivel biztonságosan elütheti az időt. Rejts el jutalomfalatokat, amiket ki kell szimatolnia, hogy hozzájusson. Hagyd bekapcsolva a rádiót egy olyan csatornán amibe csak beszélgetnek. Teszteld kutyád problémamegoldó képességét, tégy egy nyers egész tojást az etető edénybe – megmosva természetesen – és nézd meg mi történik. Lehetőleg jól tisztítható helyre rakd a tányérját, hogy ne érjen meglepetés.
Készíts egy szagösvényt porrá zúzott száraztáp kiszórásával, ami elvezet egy eldugott játék vagy jutalom falat rejtekhelyéhez.
Amíg kutyád napról napra gazdagítja a tudását a trükkös játékokkat és a vezényszavak megtanulásával, addig is egészítsd ki a tanulást a különböző tárgyak, mint labda vagy bot apportírozásának megtanításával.
Iratkozzatok be egy kutyaiskolába vagy rendszeresen gyakoroljatok különböző feladatokat. Minden gyakorlattal, ami gondolkodásra, koncetrálásra ösztönzi kedvencedet, gazdagabbá teszed az életét és okos jól nevelt kutyát faraghatsz belőle.

Összetartozás
A kutyáknak, ahogy nekünk embereknek is, kell az összetartozás érzése. Érezniük kell, hogy ők és a gazdi egy csapat: egy a szellem, egy a cél. Akárhogy is hívjuk, csapat vagy falka, azt tudni kell, hogy a kutyák e szerint működnek és ezt nekünk tisztelnünk kell bennük.
Mint falkavezér elevenítsd fel a benned élő együttérzést és csapatszellemet. Ha kell vegyél részt a csapatjátékban, ha kell védd meg és gondoskodj a falkatársadról. Légy magabiztos, nyugodt falkavezér, mert a kutyák hajlamosak felvenni gazdáik viselkedési formáit. Ha több kutyád van, akkor mindegyiket vidd el egy sétára a környéken ezzel erősítve bennük a falkaszellemet vagy ha játékról van szó, akkor te is ereszkedj le hozzájuk egy jó kis kutyabunyóra.

Dícséret
Ha megdícsérsz egy kutyát a viselkedéséért, akkor ő azt a viselkedést fogja ismételni, de ha össze-vissza jutalmazod, akkor a vége az lesz, hogy a kutya irányít és ugráltat téged. Például, amikor kis kedvenced odadugja az orrát az öledbe és te készségesen megsimogatod a fejét, akkor gyakorlatilag a kutyád arra treníroz, hogy minden ilyen mozdulatánál te simogasd meg az ő fejét. Ehelyett add meg a kutyának a lehetőséget, hogy a dícséretet vagy a jutalmat kiérdemelje. Ültesd le és jutalmazd, ahelyett, hogy csak jutalmaznád. Hívd oda magadhoz és simogasd meg. Ez a fajta következetes viselkedés arra kondicionálja a kutyát, hogy minél hamarabb teljesítse a kérésedet.
Szintén kerülendő viselkedési forma az ijedtség utáni vigasztalás, mert a kutya azt úgy éli meg, mint egy jutalom azér,t mert megijedt valamitől. Ha megijed a kutya példának okáért egy villámlástól vagy égdörgéstől és te elkezded nyugtatgatni, simogatni, akkor azt úgy éli meg, mint a viselkedésért kapot jutalom. Így működnek a kutyák.

Nyugalom és következetesség
A kutyád nem bírja elviselni,  ha egy érzelmi hullámvasút a gazdája, akinél soha nem lehet tudni, hogy mire hogyan reagál. Ha egyik nap ideges és zaklatott vagy, majd azt követően vidám és  feldobott, majd mérges és rosszkedvű, akkor a kutyád pont ugyanilyenné válik. Kutyanézetből az lenne a legjobb, ha a gazdi a nyugalom yoda mestere lenne, akit semmi sem tud kizökkenteni, mondjuk ez a képesség a gyereknevelésben is jolly joker. Szóval mellőzd a túlzott érzelmi kitöréseket a kutyád jelenlétében, ha nem akarod teljesen összezavarni őt és inkább legyél olyan, amilyennek a kutyád szeretne látni:  maga a megtestesült nyugodt őserő.
Ezzel együtt a következetesség a másik nagy kérdés, amiben nem szabad kilengeni. Ha egyik nap leüvöltöd a kutyád fejét, hogy egy szép esős napon sáros lábbal érkezik meg a kanapéra, majd a következő napon, amikor éppen szikrázó napsütésben tiszta lábba teszi ugyanezt, akkor pedig megdícséred, akkor ezzel az őrületbe keregeted, mert nem tudja eldönteni, hogy mit lehet és mit nem. Tartsd magad a szabályokhoz! Ezt az egyet sose feledd!

Forrás: moderndogmagazine.com

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a