banner.jpg
Merre csóválja?

Merre csóválja?

A kutyák farkcsóválásának iránya érzelmeiket tükrözheti, és ezt a jelzést a többi kutya felismeri és megérti – állapította meg egy olasz kutatócsoport. Az új ismeret birtokában a gazdák is könnyebben felmérhetik kedvenceik kedélyállapotát.

A tudósok szerint nem teljesen igaz az a közkeletű nézet, hogy a farkát csóváló kutya örül. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen irányba mozgatja a farkát: a kutatók szerint a farkukat balra csóváló kutyákat negatív érzelmek gyötrik, és ezt a többi kutya felismeri és helyesen értelmezi.

A Trentói Egyetem kutatói úgy jutottak erre a következtetésre, hogy kísérletsorozatukban kutyáknak más kutyák farkcsóválós videofelvételeit mutatták meg – olvasható a Current Biology című szaklap friss számában megjelent tanulmányban.

A kutyák agyának két féltekéje – az emberéhez hasonlóan – különböző feladatokat lát el. A kutyafarok jobbra tartó mozdulatainál a bal agyfélteke aktív, és az állat pozitív érzelmeket mutat – például ha a gazdáját látja. Ha a jobb agyfélteke aktív, inkább balra irányul a farkcsóválás. Olyankor történik ez, amikor a kutya barátságtalan ebbel néz szembe – írták a kutatók.

A Giorgio Vallortigara vezette kutatócsoport különböző fajtákhoz tartozó 43 kutyának mutatott olyan videofelvételeket, amelyeken egy eb vagy annak sziluettje szemből látszott. Nyolc állat valódi kutyát, 35 pedig egy kutya digitális ábráját figyelhette meg.

Ha a farkát inkább balra csóváló kutyafigurát láttak, a filmet néző ebek nyugtalanabbá váltak – olvasható a tanulmányban. Ezzel szemben amikor jobbra mozduló farkú kutya alakját nézték, az állatok nyugodtak maradtak. Az eredményeket nem befolyásolta, hogy valódi kutya vagy csak állatsziluett mozgásának felvételét mutatták a kutyáknak.

A rövid kísérletsorozat után Vallortigara arra következtetett, hogy a farkcsóválás iránya jelent valamit a kutyáknak, ám nem gondolják, hogy direkt kommunikációról van szó. Az aszimmetrikus farkcsóválás inkább az agyféltekék különböző aktivitását tükrözi, melynek következménye ez az akaratlan testbeszéd, amit a többi kutya láthatóan helyesen értelmez. Az új ismeretek a kutyatartók számára is hasznosak lehetnek, ha pontosabban szeretnék érteni kedvenceik kedélyállapotát.

(Forrás: mno.hu)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a