banner.jpg
Miért ugatják a kutyák a Holdat?

Miért ugatják a kutyák a Holdat?

Mítoszok, legendák, vérfarkasok és ugató kutyák...a Hold hatása nemcsak az emberek életében, de a kutyákéban is nagy szerepet kap, bár a magyarázat arra, hogy miért ugatják a teliholdat négylábú társaink, valószínűleg logikusabb és így kevésbé izgalmas is, mint azt gondolni, hogy valami különleges szellemvilág ver a Földön tanyát a teliholdas éjjeleken és a kutyák azért ugatják a Holdat, mert így tartják távol a gonosz szellemeket. Van ugyanis ilyen magyarázat is a jelenségre, da a valóság, mint jeleztük, sokkal egyszerűbb.

Az azonban tény, hogy az olyan éjjeleken, mint amilyen a ma esti is lesz, amikor a Telihold fényessége bevilágítja majd az utcákat, tereket, izgatottabb ember és állat egyaránt. Bódy Gábor filmrendező A kutya éji dala című filmjének alapgondolatából kiindulva:  a kutya és a Hold kapcsolata  az animális és a kozmikus kapcsolat állandóságára és rendszerességére utal. Az emberek is a maguk módján, de  állandóan megugatják a kozmoszt. A természet törvényei persze megmagyarázzák a "kozmikus rejtélyt". A farkasokkal való rokonságból ered a kutyák Hold ugatása is. De nem azért, mert olyan hihetetlenül különleges energiák tobzódnak ilyenkor a bolygón, hanem mert a Telihold fényessége remek alkalom éjszakai vadászatra, ami a farkasok portyáinak alapfeltétele. Könnyebben meglátni az áldozatot, és nem utolsósorban a vonyítás terjed:így tudatják egymással az éjszakai vadászmezők lakói, hogy megfelelő az  idő zsákmányszerzésre.

A kutyák tehát ösztönből ugatnak a nagy teliholdas fényesség láttán. Az éjszakai csöndben, még a hang is jobban terjed, állítólag kutyáknál a saját terület határairól  és védelméről szól ma már leginkább, valahogy így: "Itt vagyok és ez az én területem, mert van területem, itt vannak a határai körülöttem, lássátok, halljátok!"

Tudományos kutatások  megpróbálták  már  pontosan meghatározni, nem sok sikerrel, statisztikai elemzésekkel a telihold és annak hatását az emberekre és az állatokra. A colorado-i Állami Egyetem Állatorvosi Centruma megállapította, hogy a sürgősségi látogatások telihold esetén 23 százalékkal magasabbak  a macskák és 28 százalékkal nagyobb kutyák esetében. A British Medical Journal tanulmányai  szerint kétszer annyi brit ember látogatott sürgősségi osztályokra  állati harapás címszóval  a teliholdas éjszakákon. Érdekes, vajon csak a britteknél van így? Mert más országoknál ilyen adatokat nem találni...

forrás: dailypuppy.com

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a