banner.jpg
Mit ne adj enni a kutyának?

Mit ne adj enni a kutyának?

Ahogy saját diétádban is érdemesebb az almát a csokitorta elé helyezni; a kutya étrendjét illetően is vannak nem ajánlott élelmiszerek. Ezek némelyikét csak bizonyos fajta, súly vagy egyéb paraméterek esetén érdemes kerülni; mások viszont egyetlen kutyának sem tesznek jót. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása az ember vagy más állatok számára biztonságosak, a kutyát viszont súlyosan megbetegíthetik. Ennek oka, hogy az egyes állatok anyagcsere- folyamatait illetően jelentős különbségek vannak. Az alábbiakat érdemes kihagynod, amikor belefogsz a kutya vacsorájának elkészítésébe, illetve valamilyen jutalomfalatot keresel a számára.

Almamag

Ha a kutya szereti az almát, csak kimagozva és szeletelve adj neki. Az almamagban ugyanis amygdalin található, ami egy ciántartalmú glikozid. A vegyület ciántartalma emésztés során szabadul fel. Igaz, csak nagy mennyiségben okoz problémát, de jobb, ha egyáltalán nem adsz a kutyának magozatlan almát.

Bébiétel

A bébiétel önmagában nem káros, de az összetevőként szereplő hagymapor árthat a kutyának. Ugyanígy ne adj semmi mást a kutyának, amiben hagyma van.

Alkohol

Sok olyan fotó és videó kering az interneten, amelyen a kutya egy szülinapi bulin épp egy korsó sörből vagy a padlóra kiloccsantott borból lefetyel. Bár a felelősségteljes kutyatulajdonosok számára a hasonló jelenetek inkább visszatetszőek, nem pedig viccesek; gondoskodj róla, hogy a kutya akaratodon kívül se ihasson alkoholos italból, ugyanis az könnyen mérgezést, nehézlégzést, túlsavasodást, sőt, kómát is okozhat az állatnál.

Kifőzött csont

A nyerssel ellentétben a kifőzött csont szilánkosan törhet, így inkább maradj a nyersnél, vagy ha ki is főzöd a csontot, csak az ízletes levet add oda a kutyának.

Avokádó

Az avokádó perszint tartalmaz, amely egy gombaölő méreg. Ez az emberre nem veszélyes, a kutyákra azonban igen: náluk hasmenést és hányást okozhat, és a szívet is károsíthatja.

Cukorka és rágógumi

A fentiek cukrot vagy valamilyen édesítőszert, például xilitet tartalmaznak; ez utóbbi veseelégtelenséget és rohamokat okozhat a kutyáknál.

Macskaeledel

A macskaeledelben található fehérjék és zsírok aránya általában magasabb annál, mint amire a kutyának szüksége van. Így inkább minden négylábú családtag maradjon a saját vacsorájánál.

Csöves kukorica

Ha a kutya csövestől rágja el a kukoricát, a csövét nem tudja megemészteni; a darabok elakadnak a vékonybelében, és már csak a sebészi eltávolítás lehetséges. De még maguk a magok is káros hatással lehetnek az emésztőrendszerére, így abból se adj neki sokat.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a