banner.jpg
Mitől lesz okos a kutya?

Mitől lesz okos a kutya?

Minden kutyatartó azt szeretné, ha kutyája okos, könnyen tanítható és szófogadó lenne. De vajon mitől függ, hogy egy kutya könnyen vagy nehezen tanítható? Szabálykövető vagy renitens? Igazi, örömet szerző társ vagy bosszúságot okozó, problémás rosszcsont lesz?

 
Tápanyagok

Ma már azt is tudjuk, hogy a tápláléknak, és ezen belül egyes tápanyagoknak is szerepük van az idegrendszer fejlődésében, ezáltal a tanulási képességek kialakításában. Az elmúlt években a figyelem középpontjába egy úgynevezett okos zsírsav, tudományos nevén a dokozahexaénsav - DHA - került, amelyről bebizonyosodott, hogy képes javítani a tanulási képességeket.

De mi is az a DHA? Közismert a különféle zsírsavaknak az élő szervezet működésében betöltött fontos szerepe. A humán és állatorvosi kutatások nagy száma foglalkozik az omega zsírsavak élettani szerepével, hatásával.
Az omega zsírsavak többszörösen telítetlen, hosszú láncú zsírsavak, amelyek többek között a sejtfal felépítésében vesznek részt. Az omega zsírsavak két nagy csoportja az omega-6 és omega-3 zsírsavak, számos fontos biokémiai folyamat szereplői. Az omega-3 zsírsavak egyik fontos képviselője a dokozahexaénsav, vagyis a DHA, amely a hidegvízi halakban, a tojásban és a különböző húsokban található.

 
A DHA fontos összetevője az idegrendszernek, különösen az agynak és a szemeknek. A fiatal állatok szervezetének DHA-termelése azonban nem elegendő az idegrendszer optimális fejlődéséhez, ezért nélkülözhetetlen a táplálékkal történő bevitele már az anya vemhességének ideje alatt is, hogy a magzat megfelelő mennyiségben jusson hozzá az okosító zsírsavhoz. Ha azonban ez a mennyiség nem megfelelő, akkor sajnos tanulási rendellenességek alakulhatnak ki.
A DHA idegrendszerre és a kölykök tanulási képességeire gyakorolt hatásának vizsgálata során kapott eredmények azt mutatják, hogy azok a kölykök, akik olyan anyától születtek, akik szervezetében több volt a DHA a vemhesség során, könnyebben voltak taníthatók.
 
Genetika

A tanulási képességeket sok tényező befolyásolja. Közismert, hogy vannak könnyebben tanítható fajták és vannak öntörvényű karakterjegyekkel rendelkezők. A genetikának tehát ebben nagy szerepe van. De azért ezt a gazdi nevelési képessége is befolyásolja. Vannak, akik következetes neveléssel a lassúbb felfogású kutyát is megtanítják a szükséges ismeretekre, és vannak, akik hibás módszerükkel még a kiemelkedő felfogású ebeket is elrontják.

 
Nem árt észben tartani, a kutya olyan, mint egy gyerek: a következetesség a legfontosabb nevelőeszköz!
 
Kutyaiskola és nevelés

Fontos, hogy a kutyakölykök minél előbb megtanulják az alapvető szabályokat, könnyen beilleszkedjenek gazdájuk életébe, környezetébe, családjába, minél kevesebb kárt okozzanak, és a szocializációjuk minél zökkenőmentesebb legyen.

Ennek legjobb módja, ha rendszeresen elviszed kedvencedet már kölyökkorától kezdve a közeli kutyaiskolába, ahol ma már nagy valószínűséggel találhatsz kutyaovit is. A kölyköket tanácsos a kötelező oltásaik után elvinni az oviba, ahol a többi kutyakölyökkel együtt kezdik el megszokni fajtársaik jelenlétét. Nekik még kevesebb feladat van és több játék, hiszen ilyenkor az a lényeg, hogy megszokják gazdájukat, társaikat, és rögzüljön a jutalomfalat fogalma, ami aztán a későbbi tanulmányok kulcsa és záloga lesz.

A kutyaiskolai órák között pedig próbálj minden napra beiktatni gyakorlást a kutyusoddal. Hidd el, ő nagyon fogja élvezni a rendszeres foglalkozást és persze a jutalomfalatokat.

(Forrás: femina.hu,  dr. Berkényi Tamás, állatorvos szakvéleménye)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a