banner.jpg
Nem mindegy, mi kerül az etetőtálba: a táplálékallergia

Nem mindegy, mi kerül az etetőtálba: a táplálékallergia

A kutyád éppúgy allergiás lehet bizonyos ételekre, mint te; a táplálékallergia sajnos náluk is egyre gyakoribb jelenség. Az élelmiszereken kívül allergizálhat többek közt a pollen, a bolhanyál, a penészgomba, sőt, az emberi hámsejtek is. Bármilyen fajtájú vagy korú kutya lehet allergiás, illetve az erre való hajlam öröklődhet. Ha a kutyád pollenallergiás, nagyobb az esély arra, hogy táplálékallergia is kialakul nála. Ha allergiás tüneteket észlelsz nála, és azok nemcsak egy bizonyos évszakban, hanem egész évben jellemzőek, elsősorban táplálékallergiára gyanakodhatsz.

A leggyakoribb allergiát kiváltó élelmiszerek

A legtöbb eb számára a magas fehérjetartalmú ételek jelentenek problémát; ez a tápot kapó és a házikoszton élő kutyák esetében is megjelenhet, hiszen az eledelekben a csirkehús a leggyakoribb alapanyag, illetve sok gazdi ad például csirkefarhátat az ebnek vacsorára. De nemcsak a csirke, hanem a marhahús, a hal, a tejtermékek, a tojás, a liszt, az élesztő, a zabpehely, a kukorica vagy az eledelekben található segédanyagok is allergiát válthatnak ki. Ez utóbbit sajnos nehéz felfedezni; általában csak akkor derül ki, ha áttérsz egy másik tápra, és észreveszed, hogy a kutya tünetei megszűntek.

Az allergia leggyakoribb tünetei

A tünetek közt a leggyakoribb a viszketés és tüsszögés, illetve a lábujjak, a lábfej, a pofa és a faroktő rágcsálása, dörzsölése. Szintén jelezhet allergiát, ha a kutya bőre bepirosodik, kiszárad vagy hámlik, hullik a szőre, kiütései vannak, a bőr sérülése miatt gombás vagy bakteriális fertőzést kap, megy a hasa vagy hány. A probléma akár étvágytalanságot vagy agresszív viselkedést is kiválthat. Szintén gyakori a fülgyulladás, melynek oka, hogy az allergia miatt az eb fülében lévő viaszmirigyek túl sok váladékot termelnek.

Amennyiben allergiás tüneteket tapasztalsz a kutyádnál, vidd el állatorvoshoz, aki vérvizsgálattal állapítja meg vagy épp szűri ki az allergiát. Ha bebizonyosodik, hogy az eb allergiás, a jövőben mellőzd az étrendjéből az adott táplálékokat.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a